Powiatowe Centrum Edukacyjne

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku


Godło Polski

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Powiatowe Centrum Edukacyjne

KLASOWE PRZETWORY klasy II A

Uczniowie klasy II A kucharz wraz z nauczycielem Krystyną Wudniak-Styn na ostatnich lekcjach technologii gastronomicznej z towaroznawstwem  przygotowali klasowe przetwory. 

Surowce na przetwory były dojrzałe , ale nie przejrzałe. Konserwowaliśmy je cukrem. Wykorzystaliśmy tę metodę robiąc konfitury, powidła, marmolady  oraz kompoty.

Dzięki cukrowi  zachowują one smak, barwę oraz składniki odżywcze owoców. Ilość cukru , której należy użyć zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców - im jest ona większa, tym mniej potrzeba cukru. Bogate w pektyny są m.in. śliwki, jabłka, jagody, porzeczki, agrest i pigwowiec.  

Zamknięte w słoikach smaki lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą bazą do innych smakowitych dań lub dodatkiem do potraw.

Planujemy je wykorzystać na zajęciach z technologii gastronomicznej.

Krystyna Wudniak - Styn