KLASOWE PRZETWORY klasy II A
Uczniowie klasy II A kucharz wraz z nauczycielem Krystyną Wudniak-Styn na ostatnich lekcjach technologii gastronomicznej z towaroznawstwem przygotowali klasowe przetwory.
Surowce na przetwory były dojrzałe , ale nie przejrzałe. Konserwowaliśmy je cukrem. Wykorzystaliśmy tę metodę robiąc konfitury, powidła, marmolady oraz kompoty.
Dzięki cukrowi zachowują one smak, barwę oraz składniki odżywcze owoców. Ilość cukru , której należy użyć zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców - im jest ona większa, tym mniej potrzeba cukru. Bogate w pektyny są m.in. śliwki, jabłka, jagody, porzeczki, agrest i pigwowiec.
Zamknięte w słoikach smaki lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą bazą do innych smakowitych dań lub dodatkiem do potraw.
Planujemy je wykorzystać na zajęciach z technologii gastronomicznej.
Krystyna Wudniak - Styn