Powiatowe Centrum Edukacyjne

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku


Godło Polski

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Powiatowe Centrum Edukacyjne

KUCHARZ

KUCHARZ (młodociani pracownicy)

Czas trwania nauki – 3 lata

UMIEJĘTNOŚCI ZDOBYTE PODCZAS NAUKI PRZEZ ABSOLWENTA:

  • przygotowuje różne potrawy;
  • sporządza napoje i desery;
  • przechowuje żywność zgodnie z obowiązującymi normami;
  • dobiera zastawę stołową do ekspozycji potraw i napojów;
  • porcjuje, dekoruje oraz wydaje potrawy i napoje.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:

  • w restauracjach i kawiarniach;
  • w hotelowych zakładach gastronomicznych;
  • w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, jadłodajniach, gospodach oraz zajazdach;
  • w szpitalach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, przedszkolach, szkołach, internatach, a także stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy;
  • absolwent może prowadzić własną firmę gastronomiczną.
Zobacz nasze